péntek, december 19, 2008

Sásdi ősbemutató /Première à Sásd


December 13-án, szombaton a sásdi Szent Imre-templomba vittük a Hírës Pannónia együttessel közös adventi-karácsonyi hangversenyünket.

Samedi précédent (le 13 décembre), l'église catholique Szent Imre de Sásd a accueilli notre petit group vocal en collaboration avec l'ensemble de musique
ancienne Hírës Pannónia afin d'y chanter
à l’occasion d'un concert d'Avent.

A felhangzó mű Békési-Marton Csaba ez évben komponált Christusnak Szent Születéséről című karácsonyi kantátája, melynek alapját elsősorban magyar és Nyugat-európai régizenei dallamok képezik.
A mintegy egyórás darab epikai jellegű, hiszen karácsony Evangéliumát "beszéli el". Az evangélisták recitatív elbeszéléseit táncos lejtésű szimfonetták, valamit szóló- és kórustételek oldják.

L'oeuvre de Csaba Békési-Marton, composée cette année 2008 et basée majoritairement sur des musiques anciennes hongroises et d'Europe occidentale, relate les Evangiles relatives au Noël - d’où son caractère plutôt épique. Les récits chantés des évangélistes alternés par d'anciennes mélodies de danses, symphonettes, chansons ou parties chorales font une heureuse rencontre au sein de la même oeuvre.

A szombati koncert után elmondhatjuk, hogy nemcsak a sásdi templom akkusztikája volt kiváló, hanem az a szeretet is igazi ünneppé varázsolta az alkalmat, amellyel a sásdiak és a környékbeliek fogadtak bennünket.

Outre la magnifique accoustique de l'église, nous avons bénéficié l'hospitalité chaleureuse des habitants de Sásd et des environs - ce qui contribuait bien à rendre l'occasion solennelle et digne de la fête à venir.

Íme néhány fotó /Quelques images:




Nincsenek megjegyzések: